Ce spun clientii:

'"Psihoterapie pe care am urmat-o in Clinica PsiHarmony mi-a schimbat total modul in care ma privesc si ma inteleg pe mine si pe cei din jur, fiind mult mai echilibrata si multumita de viata mea. Este ca si cand as fi renascut (...)'

Mesaj psiholog:

Lector Universitar Doctor        Monica Lusiana Mihaila

          "Ai in interiorul tau un Sine Intelept ce te ghideaza.Este (...)

Psihonutritie

       O abordare absolut noua si unica este cea care abordeaza supraponderabilitatea, obezitatea si tulburarile alimentare ca avand o cauza psihologica si le trateaza cu psihoterapie.              

           Obezitatea poate fi descrisă ca fiind cea mai întâlnită dereglare de nutriţie. Obezitatea este o condiţie în care se acumulează excesiv grăsime în organism, fie din cauza consumului de alimente mai mare decât nevoile fiziologice, fie din cauza unor dereglări metabolice.

           Obezitatea reprezintă, de asemenea, o problemă cu care şi copii se confruntă din ce în ce mai des. În ultima vreme, pe lângă eforturile educaţionale ale părinţilor de a-i învăţa pe aceştia cum să mănânce sănătos şi să facă mişcare în mod regulat, copiii au început să fie trataţi de obezitate ca şi adulţii. Aceste tratamente includ medicamente ce controlează greutatea dar mai ales  psihoterapie.

          Dacă putem să găsim cauze fiziologice pentru care unele persoane suferă de obezitate, în principal dereglări hormonale , supraalimentarea, nu ne explicăm de ce doar unele persoane ajung să mănânce în exces şi de ce sistemul hormonal prezintă dereglări.

            Astfel că psihoterapeuţii au evidenţiat numeroase posibile mecanisme psihologice care determină îngrăşarea. În primul rând mâncatul este un comportament ce determină plăcere, astfel că este foarte posibil să se înlocuiască o plăcere absentă, dar dorită, cu plăcerea mâncatului. Este un comportament care psihanalitic se situiază în stadiul oral, iar o fixare în acest stadiu conform teoriei prezentate în această lucrare poate duce la o exacerbare a acestui tip de comportament prin înlocuirea afecţiunii cu mâncatul. Practic, se inlocuieste un gol emotional cu umplerea unui alt gol, stomacul.

          O altă posibilă explicaţie psihologică poate fi înglobarea afectivă a unei persoane dragi şi care dispare din viaţa noastră, într-o formă sau alta( divorţ, deces, separare etc). Simbolic o putem îngloba şi apare creşterea în greutate. De asemenea, este posibil ca simbolic să ne arătăm în acest fel apartenenţa la o familie( dacă în familie sunt membri corpolenţi), sau poate fi un comportament ce maschează nevoia de siguranţă afectivă. 

      Bulimia si  Anorexia sunt alte tulburari alimentare care au cauza strict psihologica si trebuie abordate psihoterapeutic.

       Sunt boli cu o componentă cert psihologică şi care răspund foarte bine la psihoterapie.

    Anorexia este considerată o perturbare a comportamentului alimentar, care se manifestă prin preocuparea excesivă privind dietele şi slăbirea şi care duce la scăderea excesivă în greutate, însă fără a pierde pofta de mâncare. Ocupaţia zilnică predominantă devine controlul greutăţii. Persoanele cu vârsta aflată între 15-25 ani reprezintă categoria cu risc maxim de îmbolnăvire, dar nu numai. O persoană anorexică scade foarte mult în greutate şi se consideră grasă oricare ar fi greutatea ei reală. Uneori nici nu observă că are o greutate mult sub limitele normalităţii.

  Bulimia (provine din grecescul "bulimos", tradus prin "foame de lup") este tulburarea de comportament alimentar care constă într-o preocupare intensă privind greutatea corpului, cu episoade regulate de supraalimentaţie necontrolată, asociate cu folosirea unor metode care să combată efectele nedorite tip îngrăşare.

     Este mai dificil de depistat pentru că persoanele afectate nu dau de bănuit asupra obiceiului lor pentru că nu slăbesc. Dar folosesc foarte des laxative sau ieşiri la toaletă la sfârşitul unor mese copioase, provocându-şi reflex voma pentru a-şi goli complet stomacul. În timp, bulimicele sfârşesc prin a vomita involunatar orice mănâncă, necesitând spitalizare.

   În anorexie apare scăderea masivă în greutate, nu şi în cazul bulimiei. Cu toate că acestea două au caracteristici tipic diferite, trecerea de la anorexie la bulimie poate avea loc foarte repede şi pe neobservate.

    Clinica Psiharmony prin componenta sa PsiBody si specialistii cu formare dubla, psihologica si nutritionala va asteapta sa rezolvam impreuna aceasta larga gama de tulburari.

 

Psihonutritie#1