Ce spun clientii:

'"Psihoterapie pe care am urmat-o in Clinica PsiHarmony mi-a schimbat total modul in care ma privesc si ma inteleg pe mine si pe cei din jur, fiind mult mai echilibrata si multumita de viata mea. Este ca si cand as fi renascut (...)'

Mesaj psiholog:

Lector Universitar Doctor        Monica Lusiana Mihaila

          "Ai in interiorul tau un Sine Intelept ce te ghideaza.Este (...)

Psihonutritie

     

Psihonutritia este cea mai moderna si actuala abordare in echilibrarea greutatii corporale.  Necesita o pregatire complexa a specialistului care asista pacientul, atat din punct de vedere nutritional, cat si psihologic.

 

Lector Univ doctor Monica Mihaila a dezvoltat aceasta abordare"NutritionHarmony" bazanduse pe practica intalnita in Franta si alte cateva tari europene in care domeniul psihonutritiei este foarte dezvoltat si nu se mai bazeaza doar pe restrictiii calorice. Pentru a aborda un domeniul atat de complex este nevoie de o dubla specializare , atat in domeniul nutritiei, cat si in cel al psihologiei, omul fiind corp si suflet in acelasi timp. Suntem singura clinica de acest gen din zona Moldovei, cu protocoale clinice de interventie gandite si verificate practic. Programul "NutritionHarmony" presupune invatarea unui nou stil de a manca, valabil toata viata si nu o dieta restrictiva care incepe si se termina la un moment dat.

 

Interventia in cadrul programului unic" NutritionHarmony" consta in:

 

 • sedinte de nutritie personalizate in care se calculeaza un diferiti indici somatometrici, necesarul individual de proteine, glucide, lipide, calorii si in functie de preferintele alimentare se creeaza un meniu individualizat si mai ales se invata persoana cum sa isi organizeze un mod de a manca sanatos si echilibrat.
 • sedinte de consiliere sau psihoterapie in care se identifica cauzele emotionale ale mancatului in exces( analizand cand a inceput problema, in ce context, cand se accentueaza, se invata o gestiune emotionala adaptata si  se invata pacientul sa realizeze schimbari emotionale gasind alte surse de satisfactie afectiva.
 • sedinte de sustinere psihologica in special prin tehnici de relaxare sau hipnoza clinica, care ajuta persoana( dar nu inlocuiesc necesitatea unui meniu echilibrat si nu suplinesc intrutotul implicarea pacientului in proces) sa gestioneze mai bine situatia, sa se simta mai bine emotional, sa isi creasca increderea in sine si sa manance astfel mai putin.

 

Urmam patru reguli simple in echilibrarea greutatii:

 

 • Mananc doar de foame( nu de plictiseala, gust bun, tristete sau altele)
 • Mananc pana la prima senzatie de satietate
 • Aleg sa mananc ce imi este pofta dar echilibrat cantitativ ( atentie la lista de cumparaturi)
 • Mananc constient, cu toate simturile prezente( atentie la gust, miros, vaz, auz, atingerea alimentului), participand activ la prepararea si conceperea meselor

 

Mancam ca sa ne mentinem viata. Pentru acest lucru, corpul nostru stie cat si cand are nevoie sa manance. Stim exact si ce sa mancam prin pofte alimentare. Alegem corect instinctiv alimentele pana cand suntem convertiti de obiceiurile alimentare ale familiei, de gustul modificat si adaugat al alimentelor superprocesate si de mancatul pe fond emotional.

 

Intotdeauna mancatul in exces are la baza o motivatie emotionala. Din momentul nasterii, primim mancarea impreuna cu afectiunea mamei. Totodata, in momentul suptului, corpul copilului este inundat de substante care ii ofera starea de bine psihic. Vom asocia inconstient , toata viata, mancatul cu afectiunea si starea de bine. Si in corpul adultului se produc o multitudine de substante care ofera starea de bine psihic in momentul in care mananca. Prin urmare, este foarte usor , sa inlocuim lipsa afectiunii sau lipsa starii de bine psihic cu mancatul. In momente de stress psihic, oboseala, nesiguranta, frica, furie, confuzie, pierdere de afectiune reala sau imaginara, multe personae aleg sa compata starile negative cu mancarea. Curele de slabire repetate nu fac decat sa frustreze psihic si sa urmeze aproape intotdeauna o revenire a kilogramelor pierdute dupa ce se atinge greutatea dorita.

 

Psihonutritia isi propune , pe de o parte, sa invete pacientul cu o alimentatie echilibrata din punct de vedete al tuturor principiilor nutritionale, cat si o analiza detaliata a motivelor emotionale pentru care pacientul mananca in exces, precum si o interventie si sustinere psihoterapeutica in procesul slabirii.

 

Date nutritionale bazale

      - Indicele de masa corporala

      - Metabolism bazal

       - pentru femei ( kcal ) : 655+(9,56xG)+(1,85xI)-(4,68xV) -pentru bărbaţi ( kcal ) : 66+(13,75xG)+(5xI)-(6,78xV)

      - Necesar proteic, lipidic si glucidic individual

      - Necesar de apa

      - Impartirea corecta pe numar de mese zilnice

      - Stabilirea meniurilor zilnice individualizate

 

Clinica ofera programe nutritionale si psihonutritionale individualizate pentru:

 

 • Adulti- meniuri personalizate in functie de datele individuale
 • Sportivi- meniuri personalizate in functie de sport, pe cele patru etape de nutritive. Meniu de pregatire, de asteptare, de concurs, de refacere.
 • Copii ( nota: intotdeauna parintii sunt implicate activ si preponderent in stabilirirea, coordonarea si sustinerea copiilor). Copilul nu va slabi ci i se va pastra greutatea pana creste in inaltime si se echilibreaza astfel indicele de masa corporala).
 • Femei insarcinate

 

 

 O abordare absolut noua si unica este cea care abordeaza supraponderabilitatea, obezitatea si tulburarile alimentare ca avand o cauza psihologica si le trateaza cu psihoterapie.              

           Obezitatea poate fi descrisă ca fiind cea mai întâlnită dereglare de nutriţie. Obezitatea este o condiţie în care se acumulează excesiv grăsime în organism, fie din cauza consumului de alimente mai mare decât nevoile fiziologice, fie din cauza unor dereglări metabolice.

           Obezitatea reprezintă, de asemenea, o problemă cu care şi copii se confruntă din ce în ce mai des. În ultima vreme, pe lângă eforturile educaţionale ale părinţilor de a-i învăţa pe aceştia cum să mănânce sănătos şi să facă mişcare în mod regulat, copiii au început să fie trataţi de obezitate ca şi adulţii. Aceste tratamente includ medicamente ce controlează greutatea dar mai ales  psihoterapie.

          Dacă putem să găsim cauze fiziologice pentru care unele persoane suferă de obezitate, în principal dereglări hormonale , supraalimentarea, nu ne explicăm de ce doar unele persoane ajung să mănânce în exces şi de ce sistemul hormonal prezintă dereglări.

            Astfel că psihoterapeuţii au evidenţiat numeroase posibile mecanisme psihologice care determină îngrăşarea. În primul rând mâncatul este un comportament ce determină plăcere, astfel că este foarte posibil să se înlocuiască o plăcere absentă, dar dorită, cu plăcerea mâncatului. Este un comportament care psihanalitic se situiază în stadiul oral, iar o fixare în acest stadiu conform teoriei prezentate în această lucrare poate duce la o exacerbare a acestui tip de comportament prin înlocuirea afecţiunii cu mâncatul. Practic, se inlocuieste un gol emotional cu umplerea unui alt gol, stomacul.

          O altă posibilă explicaţie psihologică poate fi înglobarea afectivă a unei persoane dragi şi care dispare din viaţa noastră, într-o formă sau alta( divorţ, deces, separare etc). Simbolic o putem îngloba şi apare creşterea în greutate. De asemenea, este posibil ca simbolic să ne arătăm în acest fel apartenenţa la o familie( dacă în familie sunt membri corpolenţi), sau poate fi un comportament ce maschează nevoia de siguranţă afectivă. 

      Bulimia si  Anorexia sunt alte tulburari alimentare care au cauza strict psihologica si trebuie abordate psihoterapeutic.

       Sunt boli cu o componentă cert psihologică şi care răspund foarte bine la psihoterapie.

    Anorexia este considerată o perturbare a comportamentului alimentar, care se manifestă prin preocuparea excesivă privind dietele şi slăbirea şi care duce la scăderea excesivă în greutate, însă fără a pierde pofta de mâncare. Ocupaţia zilnică predominantă devine controlul greutăţii. Persoanele cu vârsta aflată între 15-25 ani reprezintă categoria cu risc maxim de îmbolnăvire, dar nu numai. O persoană anorexică scade foarte mult în greutate şi se consideră grasă oricare ar fi greutatea ei reală. Uneori nici nu observă că are o greutate mult sub limitele normalităţii.

  Bulimia (provine din grecescul "bulimos", tradus prin "foame de lup") este tulburarea de comportament alimentar care constă într-o preocupare intensă privind greutatea corpului, cu episoade regulate de supraalimentaţie necontrolată, asociate cu folosirea unor metode care să combată efectele nedorite tip îngrăşare.

     Este mai dificil de depistat pentru că persoanele afectate nu dau de bănuit asupra obiceiului lor pentru că nu slăbesc. Dar folosesc foarte des laxative sau ieşiri la toaletă la sfârşitul unor mese copioase, provocându-şi reflex voma pentru a-şi goli complet stomacul. În timp, bulimicele sfârşesc prin a vomita involunatar orice mănâncă, necesitând spitalizare.

   În anorexie apare scăderea masivă în greutate, nu şi în cazul bulimiei. Cu toate că acestea două au caracteristici tipic diferite, trecerea de la anorexie la bulimie poate avea loc foarte repede şi pe neobservate.

    Clinica Psiharmony prin componenta sa PsiBody si specialistii cu formare dubla, psihologica si nutritionala va asteapta sa rezolvam impreuna aceasta larga gama de tulburari.

 

Psihonutritie#1