Ce spun clientii:

'"Psihoterapie pe care am urmat-o in Clinica PsiHarmony mi-a schimbat total modul in care ma privesc si ma inteleg pe mine si pe cei din jur, fiind mult mai echilibrata si multumita de viata mea. Este ca si cand as fi renascut (...)'

Mesaj psiholog:

Lector Universitar Doctor        Monica Lusiana Mihaila

          "Ai in interiorul tau un Sine Intelept ce te ghideaza.Este (...)

Model de evaluare psihologie clinica a adultului

Certificat de evaluare psihologica clinica.

Recomandari psihoterapeutice.

 

 

           Ca urmare a cerintei doamnei A.G., aceasta a fost evaluata clinic la Cabinetul de Psihologie Raclariu( cas. Mihaila) Monica Lusiana, lector universitar Doctor in Psihologie, psihoterapeut specialist, psiholog clinician autonom, in vederea evaluarii clinice de specialitate.

 

Diagnostic - Tulburare Anxios Depresiva

 

Evaluare si Rezultate:

 

·        Probe aplicate: observatia si interviul clinic, realizarea anamnezei aprofundate, scala de depresie Beck si instrumentul de evaluare clinica W.M.

·        In urma observatiei clienta are un faces trist, cu comisuri cazute si voce stinsa. Se emotioneaza atunci cand are loc anamneza si povesteste despre trauma traita in urma cu 4 ani, cand a avut loc decesul sotului sau. Isi freaca mainile ca semn de agitatie si tensiune emotionala, care arata ca si la 4 ani distanta de eveniment nu a reusit sa depaseasca trauma.

·        Din punct de vedere cognitiv clienta are o dezvoltare normala, raspunde criteriilor de evaluare a  varstei  pe care o are.

·        Din punct de vedere social este cooperanta, se adapteaza   mediului de evaluare.

·        Din punct de vedere afectiv anamneza si evaluarea arata semne si comportamente concludente de tulburare anxios depresiva.

·        In fapt, clienta si sotul sau se aflau in Italia in urma cu 4 ani, unde aveau o viata stabila, avand locuri de munca ambii si o relatie armonioasa. Clienta descrie ca in momentul in care i s-a dat vestea mortii sotului sau nu a putut sa creada, din punct de vedere psihologic acest lucru este cunoscut drept soc emotional. Ulterior nu a putut sa il vada mort pentru ca dupa ce l-a recunoscut un frate al sotului, a trebuit transportat in Romania in sicriu inchis si s-a dat o declaratie prin care se obligau sa nu dechida sicriul pentru a respecta normele de igiena. Acest lucru a condus la mentinerea clientei mele intr-o stare de confuzie emotionala , intre planul cognitiv de cunoastere a realitatii mortii sotului si planul emotional de imposibilitate de acceptare. Este extrem de des intalnit acest proces in conditiile in care persoana nu reuseste sa aiba contact cu persoana decedata. In plan psihologic apare imposibilitatea efectuarii travaliului de doliu in plan emotional. Astfel ca trauma continua si la atatia ani de la eveniment.

·        Imediat dupa eveniment clienta a avut nevoie de tratament antidepresiv, prescris de medicul din Italia. Acest tratament a continuat si dupa venirea sa in Romania cu un produs homeopat 5HTP, destinat starilor depresive.

·        In prezent manifesta inca simptome specifice tulburarii anxioase si tulburarii depresive, fapt ce conduce la un diagnostic de Tulburare Anxios Depresiva. Manifestarile anxioase se manifesta prin palpitatii, nod in gat, inghetarea mainilor , ca semn de inghetare emotionala, ca si cand emotional ar dori sa isi urmeze sotul in moarte. Manifestarile depresive se manifesta prin ganduri de devalorizare, sentimentul ca este diferita, insomnii si plans frecvent. Aceste simptome au debutat dupa moartea sotului si continua si in prezent. Totodata, aceste simptome corespund atacurilor de panica, care este o tulburare anxioasa de grad inalt.

·        Instrumentele psihologice aplicate confirma starea emotionala pusa in evidenta prin interviu si observatie, la scala de depresie Beck are un scor inalt depresogen, iar la scala W.M. factorii de depresie si anxietate sunt inalti.

·        Instrumentele de evaluare sunt instrumente validate international, frecvent utilizate in evaluarile clinice.

·        Legatura puternica cu sotul decedat este evidentiata si prin faptul ca doamna si-a pastrat numele de casatorie dupa moartea sotului.

 

·        Concluzii si recomandari:

 

1.    Diagnosticul clientei sustinut de toate probele este Tulburare Anxios Depresiva.

2.    Tulburarea a aparut dupa moartea sotului si a continuat pana in prezent, fapt evidentiat de debutul tratamentului antidepresiv la putin timp dupa eveniment, de continuarea lui in Roamania si de starea prezenta.

3.    Recomandam psihoterapie pentru ameliorarea simptomatologiei si adaptarea la trauma emotionala.

 

 

 

Lector universitar Doctor Monica Lusiana  Mihaila

Psiholog autonom acreditat psihologie clinica

Psihoterapeut specialist acreditat CPR

 

 

Model de evaluare psihologie clinica a adultului#1